Strah od zubara – kako da ga prevaziđeš u 4 koraka

SOFROLOGIJA: Da li pravilno dišemo?
March 6, 2023
ANKSIOZNOST kao pitanje i SOFROLOGIJA kao odgovor
April 10, 2023
SOFROLOGIJA: Da li pravilno dišemo?
March 6, 2023
ANKSIOZNOST kao pitanje i SOFROLOGIJA kao odgovor
April 10, 2023

Ukoliko kao moja deca ili ja, imate iracionalan strah od zubara, ovaj članak je za vas.

“Strah od zubara” je veoma rasprostranjen i ne poznaje starosne granice. Ipak, u zavisnosti od intenziteta straha možemo govoriti o tri grupe u koje se pacijenti koji pate od pojave ,,straha od zubara“ mogu svrstati. Prva grupa je ona koja podrazumeva nelagodnost pri odlasku kod stomatologa (najblaži oblik straha od stomatologa), zatim druga je ona koja podrazumeva pojavu anksioznosti kod pacijenta ( strah je ovde već zadobio neki oblik patologije), a treća grupa je tzv. stomatološka fobija (čvrsto uverenje pacijenta da će se nešto loše dogoditi prilikom posete stomatologu).

Dakle, ovo je verovatno najvažniji problem sa kojim se pacijenti suočavaju. Osim što navedeno stanje kod pacijenta komplikuje samu negu, može ga navesti i da izbegava posete stomatologu.

Kako bismo naučili da upravljamo ovim stannjem, umesto da dozvolimo obrnut proces, postoje koraci koji vode do rešenja. Pa stoga, hajde da se zajedno upustimo u malu ,,šetnju“.

1. Shvatite i definišite ovu zabrinutost

Neki pacijenti su anksiozni jer predviđaju bol, drugi će se osećati kao da gube kontrolu i ranjivost u stomatoloskoj stolici. Tu su i potresna i ponekad iskrivljena sećanja iz detinjstva, pa konačno i sramota da se otvore usta i da se pregledaju. Ako pričamo o anksioznosti, ona proizlazi iz reakcije predaka na nepoznato. To je jedna potpuno normalna pojava. Strah od zubara je povezan sa starim pamćenjem i to najčešće ostavi negativan utisak na pacijenta. U tom slučaju osoba predviđa opasnost, bol ili nelagodnost koju je već iskusila.

Kod stomatološke fobije govorimo o ozbiljnijim oblicima straha: da li je to pogoršana manifestacija straha koja može dovesti do toga da pacijent oseti prave strahove do tačke panike? Pacijent čak može razviti simptome koji mogu biti ozbiljni i veoma opipljivi: malaksalost, mučnina, intezivno znojenje,vrtoglavica, gubitak daha itd…

2. Savet stomatolozima- Pokažite empatiju prema drugima

Dobronamernost je zarazna. Ako roditelj ili pacijent vide da sa empatijom pristupate nekome (vašem zaposlenom, drugom pacijentu, vašem telefonskom pozivu) osetiće olakšanje dok čekaju svoj red. Uplašeni pacijenti strpljivo čekaju svoj termin i ako su anksiozni rasporediće svoja čula u potrazi za umirujućim ponašanjem i umiljatim tonovima.

Ton vašeg glasa, vaš izraz  lica, vaš nivo opuštenosti, sve je pitanje atmosfere za pripremu konsultacija ili tretmana.Vasa praksa, takođe, može biti preuredjena sa ovim činjenicama na umu.

Možete naučiti da razvijete opuštajuću strategiju dok osoba ceka.

3. Savet pacijentu

Pripremite se za zakazani termin:

Vaša konkretna pitanja iznesite stomatologu, kao i sve vaše tačke zabrinutosti. Što više znate, manje ćete se plašiti. Dajte sebi priliku da upoznate svog stomatologa, koji će se brinuti o Vama.

Možete naučiti kontrolisane tehnike disanja kako biste opustili mišiće i usporili rad srca ili meditirali pre zakazivanja. Takođe možete koristiti loptu za stres u jednoj ruci koja će vam pomoći da preusmerite misli na neke prijatne senzacije. Drugi uspevaju da ublaže svoj stres slušanjem muzike. Pronađite svoj mali “trik” kojim možete izbeći anksioznost.

Da biste se osećali uverljivije, možete biti i u društvu voljene osobe.

4. Mentalno se pripremite na pozitivno:

Sofrologija se zasniva na neurofiziološkim elementima koji se uspešno koriste kako u anesteziji, imunologiji, pulmologiji, kardiologiji, gerijatriji, tako i u pratnji sportiste i muzičara na visokom nivou.

Redovna obuka za usavršavanje percepcije šeme tela, kao što je predloženo sesijom opuštanja, ključ je za otvaranje vrata sopstvenom identitetu. Zahvaljujući vežbama disanja i opuštanja, živimo i jačamo svoje fizičke i mentalne strukture.

Stres je najčešći odgovor našeg tela na fizičku, mentalnu ili emocionalnu agresiju. (ovde sofrolog može da interveniše). Za odlazak kod stomatologa se možete pripremiti i pomoću prilagođenog protokola dostupnog kod vašeg sofrologa. Vizuelizacijom i tehnikama opuštanja možemo igrati na kartu vec uspešno završene intervencije, koja će pacijentu dati dodatno samopouzdanje i sigurnost.

U smiraj šetnje u potrazi za rešenjem, a ruku pod ruku sa sofrologijom, upriličićemo jednu vežbu:

Sofrologija-vežba

Da biste se pripremili za pregled kod stomatologa počnite tako što ćete uzeti trenutak za sebe, neko vreme pre zakazanog termina (npr. 1 nedelju).

Iskoristite vreme da sednete na stolicu po vašem izboru.

Počni da se fokusiraš na disanje.

Disanje stomakom je esencijalna vežba koju treba vežbati najmanje pet minuta.

Počinjemo sa udahom kroz nos govoreći sebi da nas vazduh koji smo udahnuli, ispunjava svežinom i smirenošću.

Onda dug i dubok izdisaj kroz usta mentalnim vizualizacijom pritiska koji je u nama i koji odlazi.

Izdisaji bi trebalo da budu dvostruko duži od udisaja.

Ana Otović, stomatolog i sofrolog

Tekst uredila: Nevena Vujović