HRONIČNO NEZADOVOLJSTVO: Stanje koje se može uspešno tretirati

Šta te sprečava da živiš svoj najbolji život?
April 27, 2023
Šta te sprečava da živiš svoj najbolji život?
April 27, 2023

Simptomi hroničnog nezadovoljstva

Prema rečima psihologa, ova vrsta nezadovoljstva se zasniva na zabludi da neko može biti savršen. Duboko u sebi, ljudi koji pate od nje traže zahvalnost i odobravanje drugih. Oni često umanjuju svoje uspehe kako bi opravdali svoje nezadovoljstvo i ako ih ne leče, možda će provesti život osećajući se ogorčeno. Glavni simptom hroničnog nezadovoljstva je potraga za savršenstvom: čak i u najjednostavnijim aktivnostima, kao što je organizovanje garderobe, žele da postignu savršenstvo. Osobe koje pate od hroničnog nezadovoljstva , sa ovim su u stanju da urade i otkažu isti zadatak nekoliko puta i nije retkost da se osećaju paralizovano i frustrirano zbog rezultata. Obično izbegavaju da pokušaju nešto novo, sve iz straha da ne pogreše.

Da li prepoznajete neke od dole navedenih karakteristika hroničnog nezadovoljstva kod sebe ili sebi drage osobe?

  1. Mnogi se žale kako nikada nisu zadovoljani. Te tako, čak i kada dostignu cilj, uvek postoji ono čuveno ,,ali“.
  • Mnogi postavljaju nerealne ciljeve: Imaju ogromne poteškoće u postavljanju realnih ciljeva jer ne znaju kako da jasno procene svoje mogucnosti. Oni zbog toga često napuštaju ono što su naumili da urade.
  • Neki ne tolerišu neuspeh: Ne razumeju da je neuspeh deo života i da može biti važno sredstvo za učenje i usavršavanje. Kada nešto krene naopako, krive sebe, preterano dramatizuju i treba im mnogo vremena da se oporave.
  • Mnogi su preterano samokritični i/ili preterano kritički nastrojeni prema drugima. Zahtevani su sa svojim najbližima i imaju poteškoća da prihvate način života i delovanja drugih ljudi. Zbog ovoga se drugi, iz njihovog okruženja, distanciraju jer im dosadi život sa tako nezadovoljnom(nikad zadovoljnom) osobom.

Pored svega navedenog, vaćno je napomenuti da osobe sa hroničnim nezadovoljstvom mogu patiti od anksioznosti i veća je verovatnoca da će patiti i od depresije.

Lečenje hroničnog nezadovoljstva

Prvi korak u suočavanju sa hroničnim nezadovoljstvom je da prepoznate i priznate problem i nakon toga želite da promenite obrazac ponašanja. Ako problem ne bude prepoznat, gotovo ništa neće biti učinjeno, da se on reši. Takođe se preporučuje da:

*Postavite ciljeve koji su u skladu sa vašom karijerom i ličnim vrednostima, bez pravljenja poređenja sa životima drugih.

*Stvorite naviku dana zahvalnosti. Zapišite 3 jednostavne stvari svakog dana koje iskreno cenite kod sebe. Primenjujući ovo, doći ćete do toga da prepoznate i cenite ono što je dobro u vama.

*Gledajući u prošlost, pomaže ponekad da se setite svog puta. Ponekad najvažnija stvar nije ono što ste postigli, već osoba koja ste postali, napor koji ste uložili. Sigurno imate više razloga da se radujete, nego što zamišljate.

*Važno je da naučite kako da otkrijete površnost i fokusirate se samo na suštinu. Saznajte šta vas zaista čini srećnim i fokusirajte se na to.

*Potražite psihološku podršku psihologa i pomoć sofrologa. Psiholog će moći da otkrije razloge vašeg nezadovoljstva i pomogne vam da promenite način na koji vidite život. To će vam olakšati postavljanje novih ciljeva i omogućiti vam da budete opuštenija i zadovoljnija osoba. Sofrolog će vas naoružati alatima pomoću kojih ćete probuditi dete u sebi, dodati boje svom sivo-belom danu i pomoći vam da vratite osmeh na lice.

Tekst: Ana Otović, sofrolog

Naslovna fotografija: https://www.instagram.com/p/CqOgd-7J5LJ/?igshid=YmMyMTA2M2Y=