Sofrologija i deca – kada i kako može da bude od pomoći?

Šta je sofrologija i kako nam ona može pomoći u svakodnevnom životu?
August 22, 2022
Sofrologija u sprezi sa prostorom (AHA Magazin)
December 16, 2022
Šta je sofrologija i kako nam ona može pomoći u svakodnevnom životu?
August 22, 2022
Sofrologija u sprezi sa prostorom (AHA Magazin)
December 16, 2022

Sofrologija omogućava da se usavrši stanje svesti, da se prevaziđe strah i da se njegove mogućnosti optimizuju izvlačenjem resursa iz samog sebe.

Sofrolog često identifikuje da dete oseća emocije svojih roditelja, kaže dr Ana Otović jedini sofrolog u Srbiji i dodaje da, za razliku od psihologa, sofrolog ne interveniše ni u porodičnoj sferi ni o uzroku traume.

„Dete može da se osloni na različite alate koje nudi sofrologija kako bi mu se omogućilo da prevaziđe svoje poteškoće i povrati samopouzdanje, zahvaljujući sopstvenim resursima“, kaže doktorka za portal N1.

Sofrologija je zanimljiva praksa, o kojoj je portal N1 već pisao, jer omogućava da se radi na školskim fobijama, stidljivosti, problemima sa koncentracijom, pa čak i problemima spavanja.

Treba imati u vidu da, zahvaljujući sofrologiji, mnogi problemi koji se javljaju u detinjstvu mogu da se prevaziđu.

Prema rečima dr Otović za to se koriste tri procesa: kontrolisano disanje, opuštanje mišića i vizuelizaciju pozitivnih slika – sećanja, univerzalne slike ili projektovane slike.

Sofrološke seanse sa decom mogu da počnu od pete godine, jer je to period kada su u stanju da izraze svoja osećanja.

„Rad u grupi takođe donosi veoma brzo rezultate. Deca su otvorenog uma, ona ne razmišljaju puno već probaju i ako im se sviđa oni vrlo brzo počinju tehnike da primenjuju sami, jer se posle njih osećaju bolje. Zato su kod dece promene vrlo brzo usvojene i vidljive. Sve tehnike se sa njima rade kroz igru“, objašnjava dr Otović.

Mnogi uzroci mogu da navedu dete da bude u društvu sofrologa. Najčešći je stres koji dete može da oseti u odnosu na školsku ili porodičnu situaciju.

„Sofrologija takođe može da bude od pomoći ako dete iskusi poremećaje spavanja, bilo da je to njihova sposobnost da zaspe ili su u pitanju noćni strahovi“, smatra doktorka i dodaje da neka deca takođe viđaju sofrologa u cilju poboljšanja samopouzdanja, odnosno ublažavanja privremene depresije.

Ona kaže da je metoda korisna i u slučaju poremećaja u ponašanju, „ako dete postane agresivno na primer, kada udara ili ujeda“.

Vežbe za kontrolu emocija
Najbitniji rad sa decom je osvrt na to kao se dete oseća. Navodimo dete da preispita svoje emocije, da pokuša da objasni na nivou tela kako se oseća, a zahvaljujući savetima sofrologa upravo te senzacije mogu da pomognu detetu da se oslobodi negativnih emocija.

„Dete će naučiti u ranom uzrastu da stane i da se preispita kako se oseća, a priznaćete i mi odrasli smo upravo to zaboravili, a ta introspekcija je veoma bitna“, konstatuje doktorka.

Predložene vežbe, koje se takođe mogu redovno praktikovati kod kuće, mogu da pomognu detetu da evakuiše svoje tenzije, otera svoj bes, stres, uznemirenost i strahove. Ali mogu i da poboljšaju nivo koncentracije, ravnoteže ili pažnje.

Opuštanje na zabavan način
„Sa decom, praktikujemo takozvanu razigranu sofrologiju, tako da i najmlađi mogu da shvate cilj“, ističe doktorka.

Terapeut koristiti priču i postupke likova kako bi dete lakše identifikovalo sebe i prenelo situaciju na ono što doživljava.

Vizualizacija je još jedno ključno sredstvo sofrologije koje će ga naučiti da evakuiše stres i opusti se.

„Suočena sa strahom, besom, poteškoćama u pronalaženju i drugih intenzivnih osećanja, sofrologija je posebno preporučljiva praksa kada su u pitanju problemi najmlađih. Jednostavno je neophodno pronaći sofrologa, onog koji će odgovarati roditeljima kao i deci“, smatra sagovornica portala N1.

Ipak, budite oprezni, sofrologija ne zamenjuje konvencionalnu medicinu. Neophodno je konsultovati lekara opšte prakse u slučaju sumnje u patologiju. Slično tome, sofrolog ne sprovodi nikakvu dijagnozu i ne prepisuje recepte za lekove.

„Mi smo komplementarni psihologiji i psihoterapiji i usko sa njima sarađujemo“, naglašava dr Otović.