Oslobodite se negativnih misli

Sofrologija i san
January 5, 2021
Sofrologija i sportska takmičenja
January 6, 2021
Sofrologija i san
January 5, 2021
Sofrologija i sportska takmičenja
January 6, 2021

Sanja, majka dvoje dece ,kada je došla po dete posle škole,  dočekala je učiteljica: “Mislim da se vas sin teško koncentriše u školi… Da nemate možda nekih probleme kod kuće?“ Od tada,Sanja ne prestaje da sebi postavlja pitanja “Šta je mislila? Znala sam da prišiljavanje deteta da ostane u radnoj sobi nije dobra ideja. Ali poslušala sam savet njegovog oca… Kao i obično, dozvolila sam sebi da budem pod uticajem!“ U ponoć,Sanja još uvek traži rešenje za problem koji bi mogao da bude potpuno virtuelan.

Ako se prepoznajete u sličnim situacijama to nije iznenađujuće overthinking( previše razmišljanja je identifikovan kao novi poremećaj našeg vremena).

Popularni jezik je već ukazao na ovaj mehanizam.

Pogađa svakoga ko “preuzme vođstvo”, “pravi filmove“…

Profesorka psihologije na Univerzitetu Mičigen u Sjedinjenim Državama, Suzan Nolen-Hoeksema, koja ju je naučno proučavala.

Prema studiji koja je obuhvatila 1.300 nasumično odabranih ljudi, utvrđeno je da se 63% mladih i odraslih ima ovu problematiku.

Dakle, kakva je to mentalna hiperaktivnost koja dovodi do toga da konzumirate alkohol ili lekove za smirenje ?

Za američkog psihologa to je “manifestacija preosetljivosti” koja dovodi do “bujice zabrinutosti”.

Kada nas pogodi mentalna hiperaktivnost, “naše negativne misli otiču, kao testo pod uticajem kvasca. U početku se fokusiraju na događaj koji se upravo odigrao, a onda, malo po malo, klize u druge situacije iz prošlosti, sadašnjosti, mešajući naše najintimnije sumnje.’’

To je taj haotični, spiralni aspekt, ta veoma uznemirujuća, ponekad i destruktivna ideja koja karakteriše mentalnu hiperaktivnost.

Ako, dugoročno, ovaj poremećaj može dovesti do depresije ili hronične anksioznosti.

 

“Ne možeš zaustaviti talase, ali možemo da naučimo da surfujemo.”

Sofroloske tehnike ce Vas nauciti da Vi dirigujete svojim mislima i da „misli okrenete na svoju vodenicu“.

Život će nastaviti da predstavlja iskušenja tako da je na nama da naučimo da svoje događaje prihvatimo sa više realnosti.

To ćemo da naučimo kroz primenu sofroloskih metoda.